vakcina

 • Magyarország továbbra is a leggyorsabban oltó országok közé tartozik Európában, 5-6 napon belül meghaladhatja a 3 millió főt a beoltott honfitársaink száma. Ez a szám a következő mérföldkő a fokozatos újranyitás során, és minden további intézkedés az oltások számától függ.
 • A húsvéti hétvégétől a józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban is megkezdték működésüket a kialakított oltópontok, miután a kormányhivatal gondoskodott a Moderna vakcinák kiszállításáról a 18 kijelölt fővárosi rendelőintézetbe.
 • Továbbra is Európa élvonalában van Magyarország az átoltottság terén: átlépte a 2 millió főt a beoltottak száma, amely 20 százalékos átoltottsági arányt jelent, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal. Az oltási terv során április elején kapják meg a vakcinát azok a pedagógusok, akik előzetesen regisztráltak.
 • Nagy mértékben meggyorsítja a koronavírus elleni védőoltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. 
 • A koronavírus-fertőzésen három hónapja bizonyítottan átesetteknél egy vakcina elégséges a védettség kialakulásához – állítja Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.
 • Az eddig regisztrált idősek mind megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát húsvétig. Az ő körükből regisztráltak eddig a legtöbben, de mivel a járvány leküzdésének az egyetlen eszköze az oltás, az országos tisztifőorvos levélben értesíti azokat az időseket, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják azt meg. Eközben újabb 450 ezer adag vakcina érkezett Kínából, és Magyarország újabb előrelépést tett a járvány elleni védekezésben való önellátóság felé.
 • Továbbra is fegyelmezettnek kell maradni, hogy vissza lehessen fogni a harmadik hullám meredeken emelkedő fertőzöttszámát.
 • Európában és Magyarországon is rendkívüli mértékben nő a fertőzöttek száma, hazánkban ezért lépnek életbe a kormány által elrendelt szigorítások – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy rendben zajlik a regisztrált idősek oltása.
 • Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutakon kívül valamennyi üzletnek be kell zárnia március 8. és 22. között, valamint a tavaszi szünet április 7-i végéig az óvodák is általános iskolák is zárva lesznek a kormány védekezést szigorító döntése értelmében. Erre azért van szükség, mert egyre hevesebben terjed a koronavírus harmadik hulláma.
 • Jelentős védettséget ad a koronavírus elleni első vakcina is, és csökkenti a betegség súlyos lefolyásának, vagy a halálnak a kockázatát. Ezért úgy módosult március 1-től az oltási terv, hogy minél többen megkaphassák legalább az első oltást.
 • Már az első oltás is kialakít egyfajta védettséget a koronavírus ellen, ezért fontos, hogy minél többen megkaphassák. Ennek érdekében módosult az oltási stratégia.
 • Annak ellenére sikerült már több mint félmillió honfitársunkat beoltani, hogy heroikus harcot kell folytatni a vakcináért – jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint mindenki, aki eddig regisztrált jó eséllyel húsvétig megkaphatja az oltást.