utcák

 • 129 évvel ezelőtt, 1892. március 29-én született Mindszenty József, a kommunista diktatúra idején megkínzott és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bíboros, aki életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből.
 • Sorozatunkban ezúttal a Teleki László tér történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Gróf Teleki László haláláig kitartott amellett, hogy az ország szuverenitásának helyreállítása érdekében a Habsburg uralkodóval nem lehet megalkudni.
 • Sorozatunkban ezúttal a Szentkirályi és a Puskin utca között húzódó Trefort utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter hivatali ideje alatt számos iskola, és művészeti közintézmény épült.
 • A magyar irodalom kiemelkedő alakja életének meghatározó részét a Palotanegyedben töltötte, sokáig a Főherceg Sándor (ma Bródy Sándor) utcában élt és alkotott.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Tisztviselőtelep fő utcája, a Vajda Péter utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Vajda Péter írásai Petőfi Sándorra is nagy hatással voltak. A költőt még fiatalon a diáklázadásokban való központi szerepéért tanácsolták el az orvosi pályáról 1831-ben, ekkor fordult az irodalom felé. Újságot szerkesztett, verseket írt, később tanár lett, ahol értekezései szintén szemet szúrtak a cenzoroknak. Tragikusan korán, 38 évesen hagyta itt a földi világot.
 • Sorozatunkban ezúttal a Csokonai és a Luther utca közötti Bezerédj utca történetének és névadóinak eredtünk a nyomába. Egyesek szerint Istvánról vagy Imréről kapta a nevét, de van, ahol úgy tartják a Bezerédj családról nevezték el eme kis utcát.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Népszínház és a Rákóczi út között húzódó Kiss József utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. 177 évvel ezelőtt, 1843. november 30-án született Kiss József költő, aki Józsefvárosban több helyen is lakott. Alapítója volt a modern magyar irodalom egyik bölcsőjének tartott A Hét című lapnak.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Blaha Lujza tér történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Az éppen 170 évvel ezelőtt, ezen a napon született Blaha Lujza, a boldog békeidők ünnepelt színésznője elsőként kapta meg a Nemzeti Színház örökös tagja címet.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Százados negyedi Stróbl Alajos utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. A dualizmus korának egyik legjelentősebb szobrásza alkotta a Magyar Nemzeti Múzeum előtt álló Arany János-szoborcsoportot, valamint a Rókus kórház előtt álló Semmelweis-szobrot is, továbbá ő mentette meg a Kálvária téri barokk kálváriát is, amely egykori műhelyében, az Epreskertben lelt otthonra.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal Józsefváros főterének, a Horváth Mihály tér történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Az éppen 142 évvel ezelőtt, 1878. augusztus 19-én elhunyt Horváth Mihályt a történetírók egyik legkiválóbbjának tartották kortársai. Munkássága révén a tudományos akadémia tagja lett, és részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, egy ideig vallás és közoktatási miniszter is volt.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Fiumei út és a Kerepesi út között húzódó Festetics György utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Gróf Festetics György 18 évnyi katonai szolgálatot követően tért vissza a családi birtokra, és a hazai gazdálkodás fejlesztésének szolgálatába állva megalapította a keszthelyi Georgikont, az első magyar gazdasági tanintézetet.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban a József körút és a Mária utca közötti Csepreghy utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Csepreghy Ferenc, a Népszínház számára írt színjátékokat.