utca

  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a tisztviselőtelepi Győrffy István utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Győrffy István a magyar néprajztudomány kiemelkedő tudósa.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Fiumei út és a Kerepesi út között húzódó Festetics György utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Gróf Festetics György 18 évnyi katonai szolgálatot követően tért vissza a családi birtokra, és a hazai gazdálkodás fejlesztésének szolgálatába állva megalapította a keszthelyi Georgikont, az első magyar gazdasági tanintézetet.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Baross utca és a Mátyás tér között húzódó Dankó utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Dankó Pista, korának egyik legnépszerűbb cigánymuzsikusa volt, mintegy félezer nóta fűződik a nevéhez.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Rákóczi út és az Üllői út között húzódó Szentkirályi utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Szentkirályi Móric, aki születésétől haláláig a Palotanegyedben lakott, józsefvárosi képviselő, főpolgármester, jogász, színiigazgató és szegényeket gyógyító doktor is volt élete során.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Mátyás és a Teleki tér közötti Szerdahelyi utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Szerdahelyi Kálmán, a ’48-49-es szabadságharcban is részt vett színészt az akkor még az Astoriánál működő Nemzeti Színház társulatának volt a tagja.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Tavaszmező és a József utcák közötti Lovassy László utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Lovassy Lászlót, a reformokat követelő 1832-36-os országgyűlési ifjúság reménységét törvénytelenül 10 évi várfogságra ítélték, mert „a társadalmi renddel ellentétben lévő veszedelmes elveket s véleményeket ápolt”.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Szigony és a Lippa utcák közötti Lósy Imre utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Lósy Imre a XVII. század derekán, az ellenreformáció időszakában vette át az esztergomi érseki címet elődjétől és mentorától Pázmány Pétertől.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Bródy Sándor és Krúdy Gyula utcák között húzódó Horánszky utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Horánszky Nándor mindössze néhány hétig tölthette be a kereskedelmi miniszteri pozíciót, mielőtt tüdőgyulladás következtében elhunyt.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Krúdy Gyula utca és a Gutenberg tér között húzódó Rökk Szilárd utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. A nagylelkű ügyvéd halála után tetemes vagyonát jótékony célokra hagyta.
  • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal az Illés és a Diószegi Sámuel utca között húzódó Dugonics utcát vettük górcső alá. A felvilágosult abszolutizmus korában élt Dugonics András kegyesrendi szerzetes, oktató, akinek Etelka című művét sokan az első magyar regénynek tartják.