A koronavírus ellen beadott emlékeztető dózis felfrissíti az immunrendszer memóriáját, de az oltás után három héttel a legmagasabb szintjüket elérő antitestek hat hónap elteltével a védőérték alá csökkenhetnek, mivel a maximális mennyiség elérése után nagyjából hathetente feleződnek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rusvai Miklós víruskutató. Rámutatott: a harmadik oltás felvételével a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot, így aki most beoltatta magát, az a negyedik járványhullám végéig már védettséget szerzett, jövő ősszel azonban ugyanez már nem lesz elmondható.

A harmadik oltás senkinek sem árt, ez alaptétel – hangsúlyozta –, ezzel pedig felfrissítjük az immunrendszerünk emlékezetét, így szervezetünk ismét eredményesen termeli majd az ellenanyagot.

A szakember hangsúlyozta: a SARS-CoV-2 vírusfertőzéstől nem félni kell, hanem fel kell készülni rá, vagyis időben beoltatni magunkat. Ha az antitestszintet sikerül megfelelően magas szinten tartani, akkor a vírustól nem lehet súlyosan megbetegedni, mivel újabb és újabb immunlökéseket ad a szervezetnek.

A felsőoktatási intézményekben általánosnak mondható a maszkviselési kötelezettség

Kerületünk több felsőoktatási intézményében a koronavírus negyedik hullámának felfelé ívelő szakaszában bevezették az épületen belüli, orrot és szájat eltakaró maszk kötelező viselését. Így az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, az Óbudai Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen is.

Forrás: MTI