A klinikai kutatás terén kialakított együttműködés fokozza a Semmelweis Egyetem kutatási és fejlesztési kapacitását, hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának növeléséhez – közölték a felek. A közlemény szerint a Pfizer nemzetközi, INSPIRE (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) klinikai vizsgálóhely minősítésének köszönhetően a Semmelweis Egyetem a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, így még több innovatív vizsgálati programba kapcsolódhat be, amelyek elősegíthetik a betegek gyógyulását, a hazai szakemberek és az egészségügyi ellátás fejlődését.

A Pfizer szerint világszerte folynak humán klinikai vizsgálatok a gyógyszerfejlesztési kutatások rendkívül hosszú folyamatának legfontosabb állomásaként, azonban az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak leginkább, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott és megfelelő minőségű. Döntő tényező a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, és a most megkötött együttműködésnek köszönhetően jelentősen emelkedhet ezek száma a következő években. Ez hozzájárul az intézmény kutatási teljesítményének növekedéséhez is, ezáltal „újabb lendületes lépés” afelé, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa öt legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön – tette hozzá.