Az idősekre leselkedő internetes csalások megelőzésére hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Rámutattak, a nagyszülők és dédszülők körében nagyjából 820 ezren interneteznek hetente, ám kevésbé vannak tisztában a virtuális tér kockázataival, mint a fiatalabb, rutinosabb felhasználók.

A fiataloknak óriási szerepük van abban, hogy a nagyszülők felismerjék a gyanús e-mail-eket, hirdetéseket és tudatosan bánjanak a személyes adataikkal – hívják fel a figyelmet, hiszen a kötelező elővigyázatossággal, a vírus- és adatvédelemmel, a biztonságos és tudatos eszközhasználattal kapcsolatos információk elsősorban gyermekeiktől, unokáiktól juthatnak el az idősebb generációkhoz.

Az NMHH öt pontban határozta meg a fiatalok számára az idősek online biztonságához szükséges lépéseket:

  • Nagyon fontos, hogy az idősek készülékein (telefon, tablet, számítógép) legyen aktív vírusvédelem és folyamatosan frissüljön az eszköz operációs rendszere. Ugyanígy szükséges az általuk használt programok és alkalmazások rendszeres aktualizálása.
  • Segítsük őket a személyes adataik védelmében is, megfelelő erősségű jelszavakkal, illetve azzal, hogy ezeket hogyan tárolják, valamint ezeket ne osszák meg senkivel, még hivatalosnak tűnő kérések esetén sem.    
  • Tanítsuk meg őket arra, hogy körültekintően bánjanak az elektronikus levélben érkező linkekkel, gyanús weboldalakkal és csalárd szándékú posztokkal, segítsünk nekik elsajátítani a “ha gyanús, kerülendő” elvet, és azt, hogyan tudnak leiratkozni ezekről a levelekről.
  • Mutassuk meg nekik, hogyan őrizhetik meg digitális személyazonosságukat, hogy véletlenül se hozzanak nyilvánosságra olyan információkat, amelyek későbbi visszaélések kiindulópontjai lehetnek.
  • Az időseket segíteni kell egy olyan digitális környezet kialakításában az okostelefonjukon vagy a laptopjukon, amelyben könnyen és biztonságosan intézhetik banki vagy hivatalos ügyeiket és az online vásárlásokat.

Ezek azért is nagyon fontos lépések, mert az NMHH megbízásából 2020-ban készült felmérés szerint a 65 év felettiek nagy része az érintőképernyő és a viszonylag kicsi ikonok, billentyűk ellenére gyorsan tudott adaptálódni az okostelefonokhoz. Ennek a korosztálynak a 84 százaléka használ okostelefont, és 81 százaléka internetezik is rajta.

Forrás: MTI