Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak az online csalók. S hiába ismeri ki a nagynyilvánosság egy-egy trükkjüket, folyamatosan újabb és újabb technikákat dolgoznak ki, hogy megszerezzék az emberek megtakarításait.

Az unokázós csalások lassan feledésbe merülnek, a jelenlegi sláger az, hogy banki alkalmazottnak adják ki magukat a kiberbűnözők. Minden apró részletet úgy alakítanak, mintha egy hivatásos banki dolgozó keresné fel a kiszemelt személyt. Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) figyelemfelkeltő videójában egy áldozat meséli el történetét, remélve, hogy mások okulnak a példájából. Őt, egy kijelzett – tehát nem rejtett – számról hívták fel, és a vonal túlsó végén lévő hang regisztrációs szám megadásával közölte, hogy az adathalászati osztályról telefonál. Gyanús átutalásokról beszélt, amelyek visszafordításához az áldozat adatait kérte, majd ezt megszerezve teljesen lenullázták a bankszámlát.

A csalók másik módszere, hogy rendőrnek kiadva magukat be nem fizetett bírságok, büntetések ürügyén kérnek pénzt akár SMS-ben, akár elektronikus levélben. Az ORFK egy másik videóban arra kéri a lakosságot, ha ilyen SMS, e-mail-t kap valaki, ne kattintson az ott elhelyezett linkre és ne fizessen be semmit. Ehelyett inkább jelezze a rendőrségen a gyanús megkeresést.

Azért vagyunk, hogy védelmezzünk titeket az online térben is – hangzik el a videóban a zárszó.