Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások feltételei, hogy minél többen és könnyebben vehessék igénybe azokat – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin számos, a családok helyzetét még jobban segítő döntésről számolt be.

Az otthonfelújítást a látás- és hallássérült emberek számára megkönnyítő beruházások köre is bővülni fog, például kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető lesz. Emellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor nem esnek el a lehetőségtől azok, akik ötezer forint alatti köztartozásukat adott időn belül kiegyenlítik.

A gyermeket nevelő családok visszakaphatják a 2021. évi személyi jövedelemadójukat

Mivel a kormány gazdaságpolitikájának is köszönhetően 17,9 százalékkal növekedett a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, ez szinte biztossá teszi, hogy – 5,5 százalékos GDP-növekedés esetén – 2022. második negyedévében a gyermeket nevelő családok visszakaphatják a 2021. évben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Összekapcsolhatók lesznek az otthonteremtéssel a környezetkímélő felújítások is

Összekapcsolódik a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított Zöld otthon program – amelyben 70 millió forint kamattámogatott hitel is igénybevehető. Ez azt jelenti, hogy kamatmentes lesz a csokhoz kapcsolódó kölcsöne annak, aki energiahatékony új otthont épít vagy vásárol az MBN programjával.

Forrás: MTI