Januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akció lesz a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, de a háziorvosok is szerveznek oltási akciónapokat az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében.

A mostani akció során is helyszíni regisztrációval, azaz előzetes időpontfoglalás nélkül lehet felvenni az oltást, amelyre az oltatlanok mellett továbbra is kiemelten várják azokat, akik 4 hónapnál régebben vették fel a vakcinát. Az 5-11 éves gyermekek oltása azonban továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. A gyermekek oltásához szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozatok ide és ide kattintva érhetők el.

A központi oltópontokon öt vakcina közül lehet választani, ezek: Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen, AstraZeneca. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.

A központi oltópontok listája ide kattintva érhető el.

Az oltást jelentősen gyorsítja, ha az oltandó magával viszi kinyomtatva, kitöltve és aláírva a hozzájáruló nyilatkozatot. Ide kattintva az első oltáshoz való, ide kattintva pedig a harmadik, megerősítő oltáshoz való nyilatkozatot érhetik el.

Már az első napokban sikeres a januári oltási akció

Több mint 135 ezer oltást adtak be a januári oltási akció első három napján, amelyet ezért rendkívül sikeresnek nevezett a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István – akik az országos oltási munkacsoport vezetője is – emlékeztetett, azért folytatódik idén is a decemberben megkezdett akció, mert az omikron variáns rendkívül fertőzőképes.

Újabb Pfizer szállítmány érkezett a kisgyermekek oltásához

Kedden újabb, 48 ezer adag vakcinát tartalmazó Pfizer-BioNTech által készített oltóanyag szállítmány érkezett Magyarországra, amellyel az 5-11 éves korosztály oltását folytatják.

Forrás: koronavirus.gov.hu, MTI