Május negyedike a tűzoltók napja. Időszámításunk szerint 304-ben ezen a napon végezték ki Szent Flóriánt, aki a rómaiak fogságába esett keresztényeket igyekezett megmenteni. A hagyomány szerint imádságára kialudtak az égő ház lángjai, így nem véletlen, hogy a tűzoltók védőszenttül választották.

Ebből a jeles alkalomból készült egy látványos videóösszeállítás, amelyben a tűzoltók munkájába nyerhetünk bepillantást.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ebből az alkalomból hagyományosan elismeréseket ad át a tűzoltóknak. A Dologház utcai ünnepségen Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok szólalt fel. „Rendkívüli időszak van mögöttünk, melyben a hivatásos állomány és az önkéntes együttműködők kiválóan helyt álltak, hangsúlyozta az igazgató. A veszélyhelyzet azonban még nem ért véget. Ahogy az elmúlt időszakban, kezeljük és kezelni fogjuk a nehéz helyzeteket” – idézte Varga Ferencet a fővárosi katasztrófavédelem oldala.

A tűzoltókat köszöntötték Józsefváros korábbi polgármesterei

Kocsis Máté szerint hálával tartozunk a tűzoltók kemény és áldozatos munkájáért. Mint írta: Szent Flórián napja ünnepnap a tűzoltók körében. Élete és halála révén az önzetlen segítségnyújtás jelképévé vált, alakja előtt ma is főhajtással tisztelegnek azok, akik maguk is hivatásként tekintenek az életmentésre.

Sára Botond is köszönetet mondott a munkájukért.

„Tisztelet és megbecsülés áldozatos munkájukért, hogy az év minden napján önzetlenül segítenek a bajbajutottakon!”

– írta Sára Botond.