„Jól mutatja a DK nyers politikai szándékait, hogy miközben a többi egyházat folyamatosan támadják, addig a gyűléseiken felszólaló Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számára a többlettámogatáson felüli többlettámogatást követelnek” – idézte a Magyar Hírlap Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkárát, aki Varju László, DK-s országgyűlési képviselőnek adott választ. Rétvári szerint a DK-s képviselő által megnevezett intézmények száz százalékig megkapják a jogszabályok szerint járó támogatást. Mások mellett a testvérközösség intézetei többlettámogatást is kapnak, a mostani tanévre a MET például 95 millió forintot.

A MET 2012 és 2020 között összesen több mint két és fél milliárd forint többlettámogatást kapott a humántárcától – emlékeztetett Rétvári. Felidézte, hogy az alapítvány részére az Emmi és a Nemzeti Bank 2015-ben több mint százmillió forintot folyósított, miután az alapítvány vezetésének felelőtlen döntései következtében zárolták számláikat a Buda-Cash-botrány kapcsán. Az alapítványnak tehát a bevételeiből még kockázatos értékpapírok jelentős felhalmozására is jutott pénze, ami aztán elveszett a brókerház bedőlésével – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári beszámolt arról is, hogy a tárca még augusztus elején tárgyalt a MET-tel, amelynek során Iványi Gábor jelezte: teljes kapcsolatrendszerét mozgósítja majd a magyar kormány elleni támadás érdekében. Most éppen ez zajlik – állapította meg az államtitkár.

Mint ismert, a 130 milliós közüzemi tartozását kifizetésétől elzárkózó MET intézményeiben a gázszolgáltató kiszerelte a gázórát. Ennek következtében Iványiék tiltakozó kampányba és adománygyűjtésbe kezdtek, amely során eddig mintegy 70 millió forintot gyűjtöttek össze. Ebből húszmilliót célzottan a közüzemi számlákra, a többit egyéb tartozásaik rendezésére fordítják, mondta Iványi Gábor szerdán sajtótájékoztatón, közölve azt is: a szolgáltató visszaszerelte a gázórát a MET MÁV-telepi iskolájában, illetve Dankó utcai hajléktalanszállásain, és a fűtési szezon végéig, azaz jövő áprilisig biztosan nem is kapcsolják ki újra a gázt.

Forrás: Magyar Hírlap