„A januári nyugdíjemelés után, ha év közben azt állapítják meg, hogy a várható éves infláció 6 százaléknál magasabb lesz, a kormány kiegészíti visszamenőleg a nyugdíjakat” – közölte korábban Vitályos Eszter államtitkár. Erre azonban az előrejelzések szerint nem lesz szükség, mert a kabinet 6 százalék helyett 5,2 százalékos inflációt vár, és az MNB is a mostani nyugdíjemelés mértékénél kisebbre jelzi az éves inflációt. Vagyis várhatóan nő a havonta érkező nyugdíj vásárlóértéke. Ez azonban még a jövő kérdése, hogy teljesülni fog-e vagy sem.

A mostani nyugdíjemeléssel 13 ezer forinttal, 230 ezer forintra nő az átlagnyugdíj, így a február 12-én érkező 13. havi nyugdíj is 230 ezer forint lesz átlagosan. Vagyis a kettő együtt 460 ezer forintot tesz ki.

A 13. havi nyugdíj már bevezetése óta garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését. Például egy 230 ezer forintos nyugdíj esetében ez havi 19 ezer forint plusz juttatásnak felel meg.

Orbán Viktor miniszterelnök 2020 áprilisában, a koronavírus-mentőcsomagot ismertető tájékoztatójában jelentette be, hogy négy részletben visszakapják a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasok. 2021 februárjában érkezett az első, egy heti részlet, majd 2021 novemberben a kormányfő bejelentette, hogy 2022-ben nemcsak a 13. havi nyugdíj második részletét, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik.