A világon az elsők között a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján érhető el az a két új röntgenkészülék, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával jelenleg nyolc különböző tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken – számolt be a beruházásról a semmelweis.hu oldal.

Az elmúlt hónapokban mintegy 600 millió forint értékű fejlesztés történt a klinikán – emelte ki dr. Merkely Béla rektor amikor bemutatta az újgenerációs röntgenberendezéseket, a mammográfiás készüléket, valamint a döntően onkológiai típusú intervenciókra specializálódott DSA-labort.

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis.hu

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé, és ezzel egyidőben csökkenti a radiológuskollégák munkaterhelését – ismertették, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul.

A klinika a két új, 200 millió forint összértékű röntgengépet az Operatív Törzs támogatásával, pénzügyminisztériumi finanszírozással szerezte be.

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis.hu

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika Emlődiagnosztikai Részlegén szeptemberben helyeztek üzembe egy, a legmodernebb emlődiagnosztikát lehetővé tevő készüléket is. A korszerű készülék segítségével akár 20-60 %-kal több emlőrák ismerhető fel a hagyományos mammográfiához képest. A mintegy 100 millió forintos készüléket a saját klinikai forrásból vásárolta.

A klinikán néhány hónapja működik egy DSA (digitális szubtrakciós angiográfia) laboratórium is, ahol döntően onkológiai típusú intervenciókat végeznek. Itt egyebek mellett a májdaganatok, a méhartéria és a prosztataartéria embolizációja beavatkozások végezhetők.

Mindezeken túl szintén az Operatív Törzs támogatásával egy 80 millió forint értékű szoftvercsomagot is beszereztek, amely a teljes egyetemet összeköti egy platformra képalkotás szempontjából.