Mintegy 600 milliárd forintnyi adó-visszatérítést kapnak 2022-ben a szülők, a gyermekes katás vállalkozók, ekhósok, egyéni vállalkozók és az őstermelők is. Ez a visszautalás közel kétmillió magánszemélyt érinthet – jelentette be a Pénzügyminisztérium államtitkára, Izer Norbert.

Az érintett szülők többsége már 2022. február 15-ig hozzájuthat a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójához. A visszatérítésben gyakorlatilag minden szülő részesül, akinek kiskorú gyermeke van, sőt a kismamáknak és a házastársuknak is jár. A várandósság a fogantatás 91. napjától a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is jogosulttá tesz.

A szülőknek semmilyen teendője nem lesz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan kézbesíti az összeget jövő év február 15-ig – hangsúlyozta Izer Norbert. A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik családi pótlékot kapnak, és jellemzően bérből, fizetésből élnek. Elég nagy az érintettek száma, mivel jelenleg mintegy egymillió szülő kap családi pótlékot. Ezeket az adatokat a Magyar Állam kincstár átadja a NAV-nak. Így a visszatérítés a lehető legegyszerűbben, pontosan úgy érkezik meg jövő év február 15-ig, ahogy a családi pótlék is. Akinek ez bankszámlára megy, annak a hivatal átutalja a visszajáró adót, akinek a postás viszi ki, a visszatérítést is készpénzben kapja.

A visszatérítésre minden szülő jogosult, attól függetlenül, hogy házasságban, vagy élettársi kapcsolatban él, ha a saját, vér szerinti gyermekét neveli a háztartásban. Amennyiben nem saját gyermekről van szó, de házasságban élnek, akkor szintén jogosult mindkét szülő a kedvezményre. Abban az esetben, ha régóta élettársként élnek együtt, és az élettárs is jogosult a családi pótlékra, akkor szintén megkaphatják az adó-visszatérítést. Amennyiben elváltak a szülők, az jogosult a kedvezményre, aki a gyereket neveli; ha a válást követően megosztva, 50-50 százalékban nevelik, akkor a családi pótlékot is megosztva kapják, és a családi adó visszatérítés is mindkét szülőnek teljes összegben jár majd.

Forrás: MTI