Több mint 40 ezer adag vakcina érkezik hazánkba holnap

Szerkesztő | 2021. 01. 11. – 17:24

A Pfizer-vakcinából 39 ezer, a Modernáéból 3600 adag érkezik holnap Magyarországra, ezekkel folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása. A két oltóanyag között nincs lényeges különbség, és az eddig elvégzett mintegy 71 ezer oltás komolyabb oltási reakciók nélkül zajlottak le.

© Fotó
Mónus Márton / MTI, illusztráció

Holnap újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer-vakcina és 3600 adag Moderna oltóanyag is érkezik Magyarországra, amelyekkel folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása. Az eddig összesen érkezett 79 ezer adag vakcinával december 26-ika óta már mintegy 71 ezer embert, ebből 6642 idősotthonban lakót és dolgozót már beoltottak.

Nincs lényeges különbség a Pfizer és a Moderna vakcinái között, és az oltások eddig komolyabb oltási reakciók nélkül zajlottak le – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes arról is tájékoztatott, hogy megkezdődött a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására is.

A tömeges oltás megkezdése a Magyarországra érkező vakcinák mennyiségétől függ – mondta a szakember, aki hozzátette: a Pfizer vakcinájából – a gyártó ígérete szerint – hetente, a Modernáéból kéthetente érkezik szállítmány hazánkba. Ennek kapcsán mindenkit arra buzdított, hogy jelezze az oltás iránti igényét a https://vakcinainfo.gov.hu/ internetes oldalon. Mint mondta, erre azért van szükség, mert az védőoltás önkéntes, s a kapott információk alapján tudják felvenni a kapcsolatot azokkal, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

Forrás: MTI

Rovat