A Jámbor András által alapított Szikra Mozgalom meglehetősen furcsa módját választotta az adatgyűjtésnek – írta meg a Telex. Különböző petíciókkal bombázza a lakosságot, ahol a nevet és az e-mail címet minden esetben meg kell adni, de több helyen a lakcímet, telefonszámot is.

A Szikrának ír alá, de Jámbortól kap köszönőüzenetet

Az viszont, hogy hány aláírásnál járnak, mikor indították és meddig gyűjtik az adatokat, azt nem teszik közzé. Ahogyan az sem derül ki, hogy az adott ügyben milyen lépéseket terveznek a petícióval. A másik furcsaság, hogy a Szikrának aláíró személy nem a szervezettől, hanem már Jámbor Andrástól (!) kap köszönőüzenetet a kitöltésért.

Transzparencia: 1-es, leülhet

Még az ügyet megszellőztető baloldali portálnak a konkrét kérdésére sem árulták el, hogy hány ember adatait gyűjtötték be eddig. Az egyéb esetekben az átláthatóság és transzparencia fontosságát fennen hirdető Jámbor András most mélyen hallgat.

Felmerül tehát a kérdés, hogy mégis mi a valós célja az adatgyűjtésüknek, és azt miért nem közlik azt az aláírókkal is?

A tűzzel játszanak

Jámborék mindenesetre a tűzzel játszanak, hiszen egy hasonló témában már zajlik egy nyomozás. A Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Datadat a legutóbbi választáson egymillió embert ért el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Olyan személyeket is, akik egyáltalán nem, vagy legalábbis nem erre a célra adták meg adataikat.