Az üzletek és szolgáltatások, valamint az óvodák és általános iskolák bezárásáról döntött a kormány a koronavírus egyre erősebb harmadik hulláma elleni védekezés miatt – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az üzletek március 8. és 22. közötti bezárása nem vonatkozik az élelmiszerboltokra, patikákra, a drogériákra és benzinkutakra. Az iskolák április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig zárnak be. A digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé.

A miniszter tájékoztatása szerint a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett.

A kormány arra kérte továbbá a munkaadókat, hogy ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzés lehetőségét, különösen a gyermekes családok esetében.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Cél továbbra is a minél hamarabbi nyitás

A járvány harmadik hullámát a kontaktusok számának radikális csökkentésével lehet letörni addig, amíg nem áll rendelkezésre elegendő vakcina. Ez indokolta a mostani szigorú intézkedések bevezetését.

Gulyás Gergely értékelése szerint “ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Remélhetőleg már a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és elérhető az oltottság olyan mértéke néhány héten-hónapon belül, amely után lehetőség lesz a nyitásra – mondta. Hozzátette: a nyitás március 22-én megkezdődik, valószínűleg ütemezetten.

Forrás: MTI