A Nemzeti Örökség Intézetével (Nöri) és az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzeti identitását ápoló szervezetekkel működünk együtt annak érdekében, hogy a generációk közötti párbeszéden keresztül kialakuljon a történelmi hőstetteinken alapuló nemzeti identitás – mondta a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára a november 8-ai eseményen, amelyről a Magyar Nemzet számolt be. Rácz Zsófia közölte: a kommunizmus elleni harc szimbolikus eseményének történelmi jelentőségét értik a fiatalok, a forma és a keret az, amelyben a generációk közti szakadék is megjelenik. A fiatalok akkor tudnak kötődni a magyar hősökhöz, ha érzelmileg közelebb hozzuk őket. Ebben a pedagógiának nagy szerepe van – hangsúlyozta Rácz Zsófia.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója szerint rengeteg tennivaló van azoknak a fiataloknak a megszólításában, akiknek a családja nem ápolja hagyományosan a történelmi emlékezéseket.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Szeles Erikáról készült kép bejárta a világot, neve mégsem lett ismert még itthon sem – tette hozzá a főigazgató.

Ismertették a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Nézőpont Intézet közös kutatását is arról, hogy a tizenhat és huszonkilenc év közötti fiatalok hogyan viszonyulnak a nemzeti emlékezethez, ünnepeinkhez, a magyarságukhoz.

A megkérdezettek nyolcvan százaléka szerint van helye az identitás ápolásának, még az iskolákban is, nyolcvanhárom százalék pedig pontosan tudja, mi történt 1956 októberében – közölte Székely Levente MCC műhelyvezető, aki arra is rámutatott, hogy a fiatalok többsége nyitott a megemlékezésre, az iskola az elsődleges szervező, amellyel a megemlékezés helyszínére ellátogatnak, de minden második fiatal a családjával vagy a barátaival vett részt megemlékezéseken, nyolcvan százalékuk járt már a magyar történelem fontos helyszínén. A műhelyvezető fontosnak tartja, hogy történelmi alapú játékfilmek is készüljenek, amelyekkel bemutatják a magyar hőstetteket és közelebb hozzák nekik a történelmi személyek sorsát.

Csigás Zoltán, a 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke felidézte: kiemelt céljuk, hogy a történelmi tapasztalatokat a fiataloknak megfelelően adják át.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A résztvevők ezt követően meglátogatták Szeles Erika felújított sírját, ahol főhajtással és virággal tisztelegtek az ötvenhatos mártír előtt, akiről a közelmúltban teret neveztek el Józsefvárosban.