A külső klinikai tömb Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájára még tavaly ősszel érkezett tesztelésre egy Da Vinci Xi, kilenc hónapra rá már saját műszerként tudtak vele dolgozni. Elsőként májusban egy 68 éves betegen hajtottak végre epehólyag műtétet, a hölgy pedig néhány nap alatt el is hagyhatta a kórházat. Mint azt a Semmelweis Egyetem oldalán írták: a robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek.

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis.hu

„Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni”

– magyarázta a portálnak dr. Szijártó Attila, a klinika igazgatója.

A robot a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában is bevethető. A tervek szerint évente négyszáz alkalommal használhatják majd.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Kulturális és Innovációs Minisztérium háttéranyaga szerint az 5,55 milliárd forintos kormányzati és uniós támogatásból megvalósuló projekt célja, hogy a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudják.

Forrás: MTI, semmelweis.hu