Az elhúzódó, és egyre nagyobb drágulásokat és emelkedő kamatokat eredményező háborús helyzetben a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe a bankok, biztosítók, nagy kereskedelmi láncok, telekommunikációs vállalatok és légitársaságok kötelesek befizetni az extraprofitjuk nagy részét. A kormány ezekből az alapokból fogja finanszírozni a rezsicsökkentés megvédésének, és a honvédség sürgős megerősítésének költségeit – jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor.

Akik ebben a háborúban extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki kijelentette: a kormány vállalásait teljesítve, az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedések két évre, 2022-re és 2023-ra szólnak, a „részleteket és a számokat” a csütörtöki kormányinfón jelentik be.