Olyan kormányzati intézkedések léptek életbe februárban, amelyek a társadalom széles rétegét, fiatalokat és időseket, családokat egyaránt érintenek, illetve több ágazatban dolgozóknál fejtik ki pozitív hatásukat.

Segítség a családoknak, fiataloknak és időseknek

A dolgozó szülők, a gyermekes katás vállalkozók, ekhósok, egyéni vállalkozók és az őstermelők is visszakapják február 15-ig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. Ugyancsak februárban kapják meg a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők a teljes, megemelt 13. havi nyugdíjat, és ebben a hónapban kapnak először szja-mentes fizetést a 25 év alattiak.

Február 1-jén életbe lépett az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstop is, amely a kristálycukor, a finomliszt, a sertéscomb, a csirkemellfilé, a farhát, a napraforgó étolalj, valamint a 2,8 százalékos UHT tej árát rögzíti.

Számos ágazatban folytatódnak a béremelések

Kormány döntése értelmében januártól 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) pedig 260 ezer forintra, amelyet a munkaadókra vonatkozó 750 milliárd forintos adócsökkentés segít. A megemelt minimálbért és garantált bérminimumot is februárban kapják meg először az érintett munkavállalók.

Ezzel párhuzamosan februárban érkezik meg először a szociális, bölcsődei és kulturális ágazatban dolgozók 20 százalékkal megemelt fizetése, az egyetemi oktatók 15, a tanárok és óvónők 10 százalékkal magasabb bére. Ugyancsak megemelt, 21 százalékkal magasabb fizetést kapnak februártól az ápolók, rendvédelmi dolgozók és katonák pedig a 10 százalékos béremelésük mellé 6 havi fegyverpénzt is kapnak.