Megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást a 12 és 16 év közöttiek a kormány döntése értelében – jelentette be a miniszterelnök a kormányinfón. Orbán Viktor közölte, a fiatalok esetében a szülők hozzák meg a döntést, a kabinet nem szervez kampányt. Ha a szülők úgy döntenek, be akarják oltatni gyermeküket, a szokott rendben jelentkezni kell, majd az oltópontokon fel lehet venni az oltást – ismertette.

Extra szabadságot kapnak a védekezésben részt vevők

Tíznapos rendkívüli, fizetett szabadságot kap mindenki, aki részt vett a járvány elleni védekezésben – jelentette be Orbán Viktor. Hogy kikre terjed ki ez az intézkedés rendelet formájában még csütörtökön megjelenik. Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek a védekezésben részt vevők – fogalmazott.

Ezt a szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni, az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is – tette hozzá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hazánk az egyetlen uniós ország, ahol vakcinabőség van

Magyarországon – egyetlen uniós országként – több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan jelentkeztek az oltásra – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: most, hogy több az oltóanyag, mint az oltásra jelentkező, az állami után az egyéni felelősség lép életbe a vakcina beadatása kapcsán. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy éljen az oltás lehetőségével, mert a járvány csak azoknak ért véget, akik beoltatták magukat.

Magyarország egy-másfél hónappal előrébb jár a nyitásban, mint a többi európai ország – tette hozzá a miniszterelnök.

Mindenki vegye fel a második oltást is

Törlik a nyilvántartásból annak a védettségi igazolványát, aki nem oltatta be magát a koronavírus elleni oltás második adagjával – jelentette be Orbán Viktor.

Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határidő, és nem veszi fel az oltást, annak törölni fogják a védettségi igazolványát a nyilvántartásból – mondta. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy az érintett el fogja veszíteni az első oltás után kiadott védettségi igazolványát és az azzal járó kedvezményeket.

Forrás: MTI