„Nyáron történik a legtöbb közlekedési baleset a magyar közutakon és külföldön is” – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési osztályának vezetője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Berzai Zsolt közölte: ilyenkor sokkal többen ülnek autóba, feltorlódhat a forgalom, ugyanakkor az időjárás, a nagy meleg is hatással van az emberek szervezetére.

Problémát okoz a gyorshajtás is, pedig valójában a magyar viszonyok között nem éri meg túllépni a sebességet, hiszen a kis távolságok miatt csak perceket lehet nyerni ezzel

– emelte ki az osztályvezető. A szakember szerint a közlekedési morál javult az elmúlt időszakban Magyarországon: ez a sűrűbb ellenőrzéseknek is köszönhető, illetve az olyan új módszereknek, mint a civil autókból történő figyelések, mérések.

A járvány miatt is csökkent a balesetek száma

Kiemelte, bár szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történne halálos baleset, összességében csökkent a számuk: idén eddig 80-nal kevesebb történt, mint 2019 azonos időszakában. Kitért arra is, a koronavírus-járvány alatt lényegesen csökkent a közúti balesetek száma.

Az irány jó, valami elindult, de ameddig egyetlen ember is értelmetlenül életét veszti a közutakon – úgy, hogy az megelőzhető lett volna – addig még van mit tenni

– hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési osztályának vezetője.

Forrás: MTI

A fotó illusztráció.