A BRFK tájékoztatókampányba kezdett a fiatalok körében terjedő ElfBarral kapcsolatban. Mint írták: egyre nagyobb teret hódít az új típusú eldobható elektromos dohánytermék, ami Manórúd, Magic Bar, Fume, PuffBar, Nutristick, Beco Bar, és Geek Bar néven is ismert. A gyártók nem titkoltan a fiatalokat – már a 10-14 éves korosztályt is – megcélozzák, azt a hamis illúziót keltve, hogy veszélytelen, nem okoz függőséget, sőt még a leszokást is segíti. Hengeres dobozát gyakran színes grafikával, rajzfilmfigurával díszítik.

Összetevői ismeretlenek, ezért azt sem lehet pontosan tudni, mik az élettani hatásai. Az viszont bizonyos, hogy a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék is 3-4 doboznyi cigarettának megfelelő nikotint tartalmaz, ezért könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A többféle ízben fellelhető ElfBar nemcsak veszélyes, de forgalmazása – éppen az ízesítés miatt – tilos is. Aki ilyet árul, azt 5 és 500 millió forint közötti összeggel szankcionálhatja a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, birtoklásáért pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szabhat ki bírságot. Aki ilyen termék árusításával találkozik, tegyen bejelentést a 1828-as ingyenesen hívható számon.