Igaz, hogy több mint kétezren ingyenesen tölthetnek el egy hetet Balatonon vagy Gyulán a fürdővárosban az Önök szervezésében?

Kétezer-kétszázan mennek nyaralni idén nyáron az Egyszülős Központon keresztül, amelyért mindössze ezer forintot kérünk családonként. Hatnapos nyaralásokról beszélünk, hatalmas dolog, hogy bekerülhettünk az Erzsébet táborba is. Arra törekszünk, hogy a gyerekeknek lehessen gyermekkoruk, a családok együtt tudjanak lenni, és úgy tudják eltölteni a nyaralásukat, hogy azon a héten ne legyen aggódni valójuk. Van olyan családunk, akik tavaly voltak először családi nyaraláson.

Covid-járvány alatt voltak, akik elvesztették a munkájukat és a szülőknek is otthon kellett maradniuk a gyermekekkel a digitális oktatás alatt. Ebben tudtak, s ha igen, akkor hogyan segíteni?

Nagyon kevés embernek volt annyira nehéz ez a helyzet, mint az egyszülős családoknak. Egy egyedülálló szülő, amúgy is két ember feladatát végzi. Jó esetben lehetőség van/volt az otthoni munkavégzésre, de közben zajlott az online oktatás is… és még valahol ott egy óvodás korú gyermek is, akit el kell látni a többi feladat mellett.

Azoknak is nehéz volt, akiknek megmaradt a munkájuk, sokkal nehezebb lett azoknak, aki esetleg elvesztették állásukat. Azokat a szolgáltatásokat, amelyeket korábban is nyújtottunk, nagy részben át tudtuk helyezni online térbe. Több mint százhúsz szülőnek találtunk állást, tizenkét tonna élelmiszercsomagot és tisztítószert juttatunk el a családoknak, emellett százhetven laptopot osztottunk szét, hogy ezzel is segítsük az online oktatást.

Az Egyszülős Központ közösségi tér is egyben. A családok egymásra is számíthatnak?

Amikor az ember egyedül marad a gyermekével, nagyon magányos és elszigetelt tud lenni. Azt látjuk, hogy alakulnak emberi kapcsolatok, és nemcsak a gyermekek között, hanem a szülők között is. Előttem van az a kép, amikor egy program után bezártunk, majd láttuk, hogy a szülők még mindig ott állnak az utcán és beszélgetnek.

A kapcsolódások nagyon fontosak. Olyan emberekről beszélünk, akik nehezített pályán élik az életüket. Amikor nem kell magyarázni az élethelyzetet, pontosan tudják, hogy mit él át a másik.

Nagy sikert ért el az alapítványuk, hiszen az árvasági ellátás az önök javaslatára a duplájára emelkedik és a tartásdíjat mindenki számára megelőlegezheti az állam.

Amikor adókedvezményekről, CSOK-ról, otthonfelújítási kedvezményről beszélünk, ezeket a támogatásokat ugyanúgy igénybe tudják venni az egyszülős családok is. Különösen nagy lépések történnek most az egyszülős családok érdekében, az árvaellátás minimuma januártól a kétszeresére, ötvenezer forintra nő.

Húsz éve foglalkozom egyszülős családokkal, eddig nem tapasztaltam, hogy bárki foglalkozott volna a tartásdíjak ügyével. Az egyedülálló szülőnek a legnagyobb problémája, hogy nem kapja meg azt a tartásdíjat, amit megítélt számára a bíróság. Tízezer gyermek nem kapja meg azt, ami jár neki. A mostani törvény szerint január elsejétől azoknál a családoknál, akik nem kapják meg ezt a díjat, az állam megelőlegezi és kifizeti a másik szülő helyett: az intézkedés mintegy százharmincezer gyermeknek jelenthet jobb körülményeket.