Mit tehet a lakóközösség, ha egy tulajdonos nem fizet közös költséget?

Bányai Rudolf | 2021. 04. 08. – 09:41

Mit tehet a lakóközösség, illetve a közös képviselő, ha valaki nem akarja fizetni a közös költséget? – fordult hozzánk a kérdéssel egy józsefvárosi lakos. Szakértőhöz fordultunk, aki szerint végső esetben akár jelzálog is kerülhet az adós ingatlanára, ha huzamosabb ideig nem rendezi tartozását.

© Fotó
Baranyai Attila/hirnyolc.hu

„A társasházi törvény alapján a közgyűlés a határozatával a legalább három hónapnak megfelelő közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzátartozó közös tulajdoni hányadának jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el a hátralék meg fizetésének biztosítékául” – mondja Weisz Gábor Miklós. A Magyar Közös Képviselők Egyesületének (MAKKE) szakmai igazgatója hozzátette: érdemes ezt a feladatot „automatizálni”, hiszen szervezeti és működési szabályzatba foglalt felhatalmazással a közös képviselő ezt közgyűlés nélkül is elrendelheti.

Végső esetben jöhet a jelzálog!

„A közösköltség-tartozások tekintetében javaslom, hogy letelt a határideje és eredménytelen a fizetési felszólítás, akkor haladéktalanul bocsássanak ki fizetési meghagyást, és amennyiben az jogerőssé válik, jelzáloggal legyen biztosítva a követelés akkor, ha a megtérülés végrehajtással nem valószínűsíthető” – mondja a szakember.

Ha a fizetési meghagyást, ellentmondással, határidőn belül nem támadták meg, akkor ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek. A közjegyző a meghagyás kiadványát jogerősítési záradékkal látja el és így kézbesítteti a jogosultnak. Ezt követően lehet kérni a végrehajtást, illetve ezzel egyidejűleg akár jelzálog bejegyzését az adós ingatlanára.

Rovat