Az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem „mi is”. Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak, nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani – írja a Médiaunió Alapítvány a távirati irodához eljuttatott közleményében.

Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit

– tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette.

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká.

Véradás augusztus 24-én a Corvin moziban

A Vöröskereszt rendszeresen szervez véradást, ma éppen a Corvin moziban. Mint írják: „Kérjük, ha teheti, jöjjön el, nyújtson segítő kart a vérkészítményekre váró betegek számára.” A véradást 13.00 és 18.00 óra között tartják.