A jövő évi adócsökkentésnek köszönhetően a kormány 1500 milliárd forintot hagy a gazdaságban – erről Tállai András államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek. A személyi jövedelemadó-visszatérítéssel a gyermeket nevelő szülők összesen 600 milliárd forintot kapnak vissza február közepéig. Emellett szja-mentességet kapnak a 25 évnél fiatalabbak az átlagbér mértékéig, ami több mint negyedmillió fiatalt érint, akiknél összesen 140 milliárd forint marad.

A kormány ugyanakkor a vállalkozókat is megsegíti. A vállalkozói adócsökkentés részeként a szociális hozzájárulási adó mértéke 2,5 százalékponttal mérséklődik, és megszűnik a szakképzési hozzájárulás, ami együttesen 600 milliárdos adókönnyítés. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa tíz százalékra mérséklődik, ami 10 milliárd forintos adóelengedést jelent. Továbbá meghosszabbítja a kormány a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adókedvezményét is, ami 150 milliárdos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a vállalkozások könnyebben ki tudják gazdálkodni a 200 ezer forintra emelkedő minimálbért is.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet is

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetet 2022. június 1-éig hosszabbították meg. A döntés következményeként egy sor kedvezmény továbbra is élni fog. Június 30-áig érvényben marad a hiteltörlesztési moratórium. Meghosszabbítják a lejárt okmányok érvényességét. A minimálbér 10 százalékáig továbbra is adómentes költségtérítést kaphatnak az otthon dolgozó munkavállalók. Meghosszabbodik az egészségügyi dolgozók utazási kedvezménye, ők a veszélyhelyzet megszűnése után még 14 napig ingyen utazhatnak.