„Tavaly kis karácsony volt, mert nem volt vakcina. Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel.

A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás

Arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket, hordják a maszkot, tartsák a távolságot – mondta a kormányfő, aki mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Ha nő harmadik oltások száma, elkerülhető a lezárás

Az esetleges lezárásokról szólva Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormány semmit sem zár ki, de minden rosszat szeretne elkerülni. Ha a harmadik oltások száma nő, ha úgy látják, hogy a fertőzések növekedését sikerül fékezni vagy megállítani, akkor nincs ok arra, hogy zárjanak – hangsúlyozta.

December 20. után elérhetővé válik a vakcina az 5-12 éveseknek

A kormányfő azt is bejelentette: miután egy nagy gyógyszergyártó cég megkapta az engedélyt az 5 és 12 év közötti gyermekek oltására, Magyarország is szerzett 2 millió vakcinát. Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát. A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc

Hosszabbítás a józsefvárosi szakrendelőben is

Pikó András polgármester közösségi oldalán azt írta: egyeztetett az Auróra utcai Szent Kozma Egészségügyi Központtal, ahol szintén folytatódik az oltási akcióhét.