A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt. Az ezt megelőző mandátumvizsgálat során valamennyi megbízólevelet szabályszerűnek találták, így a parlament igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

Az eskütételen – az előzetes bojkottálási ígéretei ellenére – Hadházy Ákos kivételével részt vettek a Momentum képviselői is, miután megtudták, hogy nem viselhetnek tisztséget, amennyiben kihagyják azt. Az eskütétel után viszont a DK, a Momentum és a Párbeszéd frakciója kivonult az ülésteremből.

Kocsis Máté, a Fidesz újrázó frakcióvezetője a baloldali bojkottálási akcióról közösségi oldalán azt írta:

Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye, ezért azt komolyan kell venni, mint minden más munkahelyet. Az erre vonatkozó szabályokat az Alaptörvény és az országgyűlési törvény határozza meg. Az a képviselő, akinek csak a fizetése fontos, de munkahelyére nem jár be, a szabályokat nem tartja be, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tisztségviselője legyen.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, Hadházy Ákos függetlenként dolgozik majd.

Forrás: MTI