Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A zászlót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel vasárnap délelőtt az Országház előtt. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység is.

Főhajtások a Corvin közben

A Corvin közben a megemlékezések már pár nappal korábban megkezdődtek. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége már kedden megtartotta ünnepségét.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Józsefvárosi Fidesz október 23-án tartotta megemlékezését, amelynek elnöke elmondta, hogy nagybátyja is életét adta a forradalomért, Juharos Róbert felidézte Pongrátz Gergely, Maróti László és Wittner Mária emlékét is.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ma is követnünk kell az 56-osok példáját, és a békéért kell küzdenünk. A szabadság ugyanis nincs ingyen, az újra és újra meg kell védeni. ’56-ban a lánctalpak ellen kellett bátornak lennünk, ma a függetlenségünket az idegen érdekek kiszolgálóitól, a globális hatalmi játszmák zsoldosaitól kell megvédenünk. Vegyünk példát az ’56-os hősök bátorságáról és szabadságszeretetéről, védjük meg Magyarországot!

– mondta Juharos Róbert.

Az ünnepi beszédet követően a megemlékezők koszorút és mécseseket helyeztek el.

Később, napközben a Józsefvárosi Önkormányzat szintén a Corvin közben tartott megemlékezést, ahol Pikó András, Józsefváros polgármestere mondott beszédet. De itt rótta le tiszteletét a Budapesti Fidesz és a Fidelitas, valamint a Mi Hazánk Mozgalom is.