Ma érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete, mivel a gazdaság újraindítási terv részeként a kormány úgy döntött, visszaépíti a 2010 előtti baloldali kormányok által elvett egyhavi nyugdíjat. Ez a plusz részlet átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent.

A visszaépítés úgy valósul meg, hogy idén egy-, 2022-ben kettő, 2023-ban háromheti pluszjuttatást kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2024-től pedig újra plusz egy teljeshavi nyugdíjat. Az idei költségvetésből 90 milliárd forintot fordítanak erre: 77 milliárdot az öregségi nyugdíjban, 13 milliárdot a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre – tájékoztatott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette: bízik abban, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetése hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen a nyugdíjasok mozgástere.

A baloldal csak sanyargatta a nyugdíjasokat

Gyurcsány Ferenc és a baloldal elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját. Még az orvosi ellátást is fizetőssé akarták tenni az időseknek a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével – közölte a nagyobbik kormánypárt frakciójának szóvivője. Halász János emlékeztetett: a polgári kormányzás óta garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Az idősek megélhetését a mai napig védik rezsicsökkentéssel, emellett rezsiutalvánnyal és nyugdíjprémiummal is segítették őket az elmúlt években.

Forrás: MTI