Kontrát Károly – mint írta – rendszeresen tájékozódik a választókerületét érintő beruházásokról, ezért levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, hogy megtudja, miért áll a káptalanfüredi gyermektábor beruházása.

Lázár János arról tájékoztatta az országgyűlési képviselőt (a levél az eredeti bejegyzés alatt kommentben található), hogy az elmúlt egy évben három alkalommal is járt a beruházás az Országos Építészeti Tervtanács előtt: tavaly november 23-án, valamint idén március 16-án és április 27-én. A szakmai grémium azonban nem tartotta a Pikóék által benyújtott terveket engedélyezésre alkalmasnak. A miniszter kiemelte, hogy a Tanács tagjai már az első alkalommal is jelezték, hogy nem apró módosításokra van szükség, hanem koncepcionális újragondolásra, azonban ez nem valósult meg oly módon, hogy azt a zsűri támogathatónak ítélje.

A Tanács álláspontja szerint szakmailag hanyag és hiányos megoldások születtek, számos esetben volt tetten érhető átgondolatlan és következetlen magatartás a tervező részéről.

Lázár János azt is megjegyezte, hogy az épített környezet tervezésének és megóvásának a Balaton turisztikai térségében kiemelt jelentősége van, ezért az Országos Építészeti Tervtanács ezen régió fejlesztéseinek tanulmányozására nagyobb hangsúlyt fektet.

Mi történt Káptalanfüreden az elmúlt években?

Pikó Andrásék 2019-ben úgy vették át a beruházást, hogy a munka dandárja már készen volt. A lakóépületek álltak, a konyha és néhány kiszolgálóegység hiányzott a nyitáshoz. A baloldal színrelépésével azonban minden területen elakadt a projekt. Az időhúzás okozta áremelkedéseket a tervek fapadossá faragásával kívánták orvosolni, így az állam, mint beruházó azt már nem tudta támogatni. A Pikóék által elvesztegetett pénzeket végül Kocsis Máté újra kilobbizta, a 2,1 milliárd forint 2021. szeptemberére meg is érkezett az Emberi Erőforrás Minisztériumától. Elkezdődhetett az újabb tervezés, ám mint látható, ezt sem sikerült megugrania Józsefváros baloldali vezetésének.

Hiába állnak állami milliárdok Pikóék rendelkezésére – a káptalanfüredi gyermektábor állapota egyre romlik

Ráadásul a 2019 előtt elkészült épületeket Pikóék elhanyagolták, azok állagmegóvására sem költöttek, így folyamatosan pusztul a terület.