Az esemény meghirdetett kezdési időpontjára mintegy 10 ember érkezett meg, ezt követően pedig szinte csak egymással összekacsintó – többnyire a párt kitűzőjét viselő – aktivisták szállingóztak be, akiket feltehetően azért riadoztattak, hogy valamelyest csökkentsék a szerény érdeklődés látszatát. Pedig a szervezők a résztvevők gyarapítása érdekében még Donáth Annát, a párt prominens Európai Parlamenti képviselőjét is meghívták felszólalónak, ám ezúttal ez sem segített. Igaz, neki érdemi mondanivalója nem volt a rendezvényen.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A választásokat még megvárná az intézkedéssel

A főszerep Pikó Andrásé volt, aki leporolta a 2019-es kampányában használt a régi lemezét és újra önkormányzati lakások százainak ígéretével kezdte kortesbeszédét.

„Hosszú idő óta nem emeltünk lakbért, de a jövő ezt elkerülhetetlenné teszi”

– kotyogta el a polgármester újabb sarcolási szándékait, amihez gyorsan hozzátette, hogy: „ameddig lehet, addig tekintettel vagyunk a bérlőinkre”, ami arról árulkodhat, hogy csak a választások után következhet be a lakbéremelés.

Pikó szerint korábban semmi sem volt jó

Pikó miközben saját feladataik elvégzését az egekig magasztalta, nem felejtkezett meg arról sem, hogy politikai ellenfeleit ócsárolja. Felrótta az előző városvezetésnek, hogy lehetővé tették a bérlőknek az önkormányzati lakások megvásárlását, kevesellte, hogy uniós forrásokon kívül nem vontak be még több pénzt a bérlakások fejlesztésébe, valamint azt is felhánytorgatta, hogy a társasházaknak az előző vezetés alatt túl sok felújítási pályázatot írtak ki.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó bérlői partnerségről beszélt, de a bérlők szerint semmibe veszik őket

A polgármester azt állította, hogy ők partnerként kezelik a bérlőket. Ezt azonban a bérlakásban élők érdekvédelmi csoportjának szószólója – aki maga is részt vett az eseményen – cáfolta. Budaházy Gusztáv felszólalásában elmondta: Pikó Andrásék semmibe veszik a bérlőket, őt magát is kizárták a polgármester közösségi oldaláról, mert kritikákat fogalmazott meg, holott egykor vállvetve harcoltak a közös célokért. Budaházy Gusztáv humanitárius katasztrófának nevezte a bérlakásban élők jelenlegi helyzetét, és azzal vádolta meg Pikóékat, hogy szándékosan nem akarnak átlátható bérlői nyilvántartást. Hogy nem oldják meg azokat a problémákat, amelyeket a bérlők felvetnek.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A felszólaló szerint a párbeszéd helyett a polgármester és csapata létrehozott egy alternatív érdekvédelmi szervezetet a baloldal politikai szövetségeseinek vezetésével.

Felújítások a választási kampányra, vagyonkonverzió

Pikó András mindezek mellett beszélt arról is, hogy mintegy kétszáz bérlakást újítanak fel, a prezentációjából azonban az derült ki, hogy ezek túlnyomó többsége most a választási kampány idejére készülhet el. A polgármester retorikai eszköztárából ismét előkerült a „vagyonkonverzió”, ami tulajdonképpen az ingatlanvagyon kiárusítását takarja, amelyet annak ellenére visznek véghez, hogy a 2019-es kampányígéret éppen ennek az ellenkezője volt. Azaz az önkormányzati ingatlanok gyarapítása. Továbbá megtudtattuk azt is, hogy ha a jelenlegi ütemben zajlanak a bérházfelújítások, akkor 10-12 év múlva mondhatják el, hogy elvégezték a bérházakban a legfontosabb munkákat. Valamint Pikó azt is beismerte, hogy korábban rosszhiszeműen gondolt politikai szándékot amögé, hogy nem volt több lakáspályázat, ám rájött, hogy 50-60-nál többet nem lehet egy évben megpályáztatni.