Koronavírus: Meghaladta a 2 milliót a beoltottak száma

Sereg László | 2021. 03. 30. – 16:18

Továbbra is Európa élvonalában van Magyarország az átoltottság terén: átlépte a 2 millió főt a beoltottak száma, amely 20 százalékos átoltottsági arányt jelent, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal. Az oltási terv során április elején kapják meg a vakcinát azok a pedagógusok, akik előzetesen regisztráltak.

© Fotó
MTI/Vasvári Tamás, archív, illusztráció

Átlépte a 2 millió főt a beoltottak száma, azaz minden ötödik honfitársunk már megkapta a koronavírus elleni védőoltást – közölte Facebook-oldalán György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Ezzel az ország továbbra is az uniós oltási ranglista élén szerepel – tette hozzá.

Az államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt is elmondta, Magyarország a több mint 20 százalékos átoltottsági arányával továbbra messze az uniós átlag fölött áll, amely mindössze 10,6 százalék.

Április elején a pedagógusok is megkapják a vakcinát

Azok az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusok, akik március 24-éig regisztráltak, várhatóan április 1-jén, 2-án és 3-án kapják meg a koronavírus elleni védőoltást, méghozzá a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból. Ezalatt a három nap alatt 101 kórházban 426 oltóponton várják majd őket reggel 6 és este 7 óra között – közölte György István. Hozzátette, ha valaki már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ha az oltásra megadott időpontban vagy helyszínen nem tud megjelenni, illetve az elmúlt három hónapban volt már koronavírusos, akkor sincs teendője, az oltást később fogja megkapni.

Az államtitkár arra kérte a pedagógusokat, hogy pontosan érkezzenek az oltásra, és aki teheti, vigye magával kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot.

A tervek szerint a pedagógusok második ütemben történő oltásra a húsvét utáni héten, április 8. és 10. között kerül sor; erre hétfő éjfélig lehetett regisztrálni. Abban a körben az óvodai, az általános iskolai és a gimnáziumi pedagógusok mellett a bölcsődei alkalmazottakat és a szakképzésben dolgozókat is oltják majd.

Az idősek közel 80 százaléka már megkapta az oltást

Eközben folytatódik a regisztrált idősek oltása is, részben a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból, részben a frissen felszabadított Szputnyik-adagból. György István hangsúlyozta: az eddig regisztrált 3,7 millió emberből mintegy másfélmillió a hatvan év fölöttiek száma, és ennek a korcsoportnak a 78 százaléka már be van oltva.

Forrás: MTI

Rovat