Koronavírus – Meg kell védeni Magyarország működőképességét

Nedbál Miklós | 2020. 09. 11. – 10:57

A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott a miniszterelnök, aki az idősek védelméről, az oktatásban tervezett lépésekről is beszélt.

© Fotó
Sebastiaan Stam/Unsplash

„Az emberek egyértelműen azt nyilvánították ki a koronavírus-járvány első tapasztalatairól szóló nemzeti konzultáción, hogy Magyarországnak működnie kell, nem engedhető meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta, a kabinetnek van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül.

Fegyelmezettség, összetartás, felelősség és kölcsönös segítségnyújtás

A kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét.

„A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét”

– fogalmazott Orbán Viktor. Véleménye szerint a teljes magyar lakosság jól vizsgázott a járvány első hullámában, amikor is erős fegyelmezettség, összetartás, felelősség és kölcsönös segítségnyújtás volt tapasztalható az emberek részéről. „Mondhatom, hogy nemzeti együttműködés volt” – tette hozzá.

© Fotó
kormany.hu

Vigyázzunk az idősekre!

A járvány első és második hulláma számos ponton különbözik, közös pont ugyanakkor, hogy elsősorban az időseket fenyegeti a vírus, ezért rájuk továbbra is kiemelten vigyázni kell, az idősotthonok most is veszélyeztetett helynek számítanak.

A kormányfő ezért arra kérte a főpolgármestert, hogy „politikai célú levélírások” helyett inkább „kellő komolysággal” végezze a feladatát a hozzá tartozó intézményekben, így például a kamaraerdei idősek otthonában is. „Ne kísérletezzünk, ez nem olyan, mint egy biciklisáv felfestése, ami vagy sikerül, vagy nem” – mondta.

© Fotó
Elien Dumon/Unplash

A kormány az idősek védelme érdekében lezárta az idősotthonokat és a kórházakat, a látogatási tilalomnak pedig akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni.

Oktatásügyi kérdések

Orbán Viktor aláhúzta: általános korlátozásra nem kell számítani az oktatásban, a járvány megjelenésekor pedig nem zárják be azonnal az érintett intézményeket, hanem próbálják izolálni a fertőzötteket.

Az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről, hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket.

© Fotó
Arthur Krijgsman/Pexels

A miniszterelnök kitért arra, szükség esetén szélesíteni kell majd a maszkhasználatot, az iskolákba való belépésnél ellenőrizni kell a testhőmérsékletet, az influenza elleni oltást pedig mindenki ingyenesen kaphatja.

Jelezte, rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírus-tesztek.

Gazdaságvédelmi intézkedések

A kormány a következő hetekben egymás után hozza majd a járványügyi intézkedéseket és a jelentősebb gazdasági növekedést célzó intézkedéseket. Az operatív törzs szombaton kora reggel, a gazdasági kabinet pedig szombat délelőtt tart ülést. A miniszterelnök pénteken a V4-es országok vezetőivel találkozik egy járványügyi koordináció kiépítése ügyében.

Munkahelyteremtés, béremelés, beruházások

Orbán Viktor kiemelte, a következő napokban gyakorlati lépésekre is lebontják a kormány haditervét, amellyel munkahelyteremtést, béremelést, beruházásokat szeretne elérni. „Ismét visszamegyek ilyen Facebook-huszárnak, és majd gyakrabban jelentkezem a Facebookon egy-egy döntést ismertetve és elmagyarázva” – fogalmazott. Emlékeztetett, a kormány annyi munkahelyet akar létrehozni, amennyit a vírus megszüntetett, a kabinet intézkedései hatására pedig már ma többen dolgoznak, mint januárban.

© Fotó
MTI/Varga György

Erősödött a belföldi turizmus

Közölte, a kabinet lépéseinek köszönhetően idén minden korábbinál jobban teljesített a belföldi turizmus, a nagyrészt külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom azonban „beszakadt”. Emiatt a fővárosnak 50-60 milliárd forintot fel kellene használnia abból a több mint 100 milliárd forintos megtakarításból, amit az előző főpolgármester, Tarlós István halmozott fel.

Közép-európai biztonságos sziget az összeurópai bajban

A miniszterelnök szerint a "brüsszeli bürokraták" láthatóan idegesen reagáltak arra, hogy Magyarország részben lezárta a határait, de szerinte ők majd ismét át fogják venni a magyar szabályokat, "ahogy az lenni szokott". Elmondta, abban bízik, hogy az összeurópai bajban létre tudnak hozni egy közép-európai biztonságos szigetet, amelyen belül a mozgás és a közös élet lehetősége biztosított a szlovákokkal, csehekkel és lengyelekkel.

Rovat