Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad – mondta Galgóczi Ágnes NNK járványügyi osztályvezetője. A kínai vakcinával a háziorvosi körzetekben „találkozhatnak” majd az oltandók.

Az osztályvezető rámutatott, ezzel a vakcinával együtt már öt típusú oltóanyag van Magyarországon annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél több ember kaphassa meg az oltást.

A héten két ütemben jön a Pfizer/BioNTech 102 960 adag oltóanyag-szállítmánya: az első már kedden megérkezett a kórházi oltópontokra, a többit szerdára várják – közölte.

Az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik. Az „oltócsapatok” visszatérnek a szociális intézményekbe és folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása is – jegyezte meg Galgóczi Ágnes, aki azt is elmondta, hogy a védőoltás beadását kérdőív kitöltése és az oltásra érkező fizikális vizsgálata előzi meg.

Forrás: MTI