Megjelent a koronavírus-fertőzés az országban. Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót – mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatón azt mondta: mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak és nem lázasak, „fizikálisan teljesen jól vannak”.

A betegek kórházban maradnak teljes izolációban, egészen a teljes gyógyulásukig, azt pedig különböző orvosi kritériumok alapján állapítják majd meg

– jelentette ki. A főorvos ismertette azt is, hogy mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Egyikük saját maga jelentkezett tesztelésre, a másik érintetten pedig a jelentkező enyhe tünetek miatt végezték el a vírustesztet. A diákokkal lakó két személyt szintén elkülönítették.

Az egyik fertőzött a Semmelweis hallgatója

A Semmelweis Egyetem egyik külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést – közölte az intézmény a honlapján. Az egyetem rektora intézkedett, hogy a 16 tagú, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerészévfolyam a „szükséges időtartamig” nem vehet részt előadáson és gyakorlaton, interneten azonban biztosítják nekik az oktatási anyagot. Emellett a szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta – írták az egyetem közleményében.

Járványügyi vizsgálat indult az iráni diákoknál

A két iráni diáknál haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás – tájékoztatott az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közleményében tudatta, hogy a gyűjtött adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával a járványügyi hatóság népegészségügyi szakemberei „feltérképezik a szoros kontaktusban lévő” embereket – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kontaktuskutatást mind a hallgatók lakókörnyezetében, mind az általuk látogatott felsőoktatási intézményekben elvégzik.

Kormányzati tájékoztató honlap indult

A koronavírussal kapcsolatosan az állampolgárok egy új, hivatalos kormányzati honlapon is tájékozódhatnak. Az oldal itt érhető el.

Frissítés!

Eljárás alá vonták a fertőzöttekkel kapcsolatban állókat is

A március 5-ei miniszterelnöki sajtótájékoztatón elhangzott: a másik fertőzésben érintett iráni fiatalember a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. Orbán Viktor az iráni hallgatók kapcsán elmondta: február 22-én repülővel érkeztek Magyarországra, de nem mutattak panaszokat. Átestek a reptéri hőmérséklet mérésen, akkor nem mutattak tüneteket. Egyikük jelentkezett két nappal később a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál, majd március 3-án és 4-én helyezték őket karanténba és végezték el a laborvizsgálatot. A kormányfő közölte azt is, hogy mind a Milánóból Budapestre (majd Prágába tovább utazó) egyetemista lányok, mind az iráni hallgatók esetében azonnal megkezdődött az a felderítő munka, amely azt vizsgálta, kikkel lehettek kapcsolatban. Már lehet tudni, kikkel érintkeztek, és akiket a járványügyi szakemberek nem találtak meg, azokat rendőri eszközökkel felderítették, és „a szükséges eljárás alá vonták őket”.

Az ellátás helyszíne a Dél-pesti Centrumkórház

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról számolt be, hogy a fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya, illetve az erre kijelölt karanténépület. Itt helyezik el a már beteg és a betegséggyanú alá eső embereket. Ha szükséges a kórházi helyeket bővítik, e kórház esetében 180 ágy áll rendelkezésre. Országosan 28 infektológiai osztály van 850 ággyal – tette hozzá.

Forrás: MTI, hir8

Fotó: kormany.hu