A kormányfő a szokásos pénteki rádióinterjúban azt mondta: „ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, akkor jöhet az újraindítás”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU tagállamai közül ma Magyarországon van a legtöbb, oltásra alkalmas vakcina. Mint mondta: Magyarországon egy hozzá hasonló méretű államhoz képest májusra 3,5 millióval több embert fognak beoltani, mert „mi nemcsak az uniós, egyébként akadozó vakcinaellátásra támaszkodunk, hanem saját beszerzési forrásokat is működtetünk”.

A „vakcinaverseny” berobbanása előtt elkezdtek tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal – mondta, megjegyezve: az nem nagyon érdekli, mit szólnak ehhez a többiek, mert egy lépéssel mindig előttük kell menni. A miniszterelnök rámutatott, „most már a németektől kezdve mindenki” az orosz vakcina befogadásán dolgozik, és arra számít, eljön a pillanat, amikor majd a kínain is dolgozni fognak, „legyünk ebben biztosak”.

Versenyfutás az idővel

A rádióműsorban Orbán Viktor kiemelte ugyanakkor, hogy „egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk”, meredeken emelkednek a koronavírus-járvány számai, a tendencia különösen rossz. „Az dönti el a sorsunkat”, hogy a beoltottak vagy a harmadik hullám görbéje lesz gyorsabb: ha az oltások gyorsabbak lesznek és többen kérik, akkor „életeket nyerünk”, ha viszont a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, „életeket veszítünk” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor közölte azt is: 391 821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd “egy nagy ugrás következik”, mert 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret. Így húsvétra az eddig regisztráltakat be tudják oltani – mondta.

Arról is beszélt, hogy az oltáskor tájékoztatást adnak a vakcina fajtájáról, amit ha elfogad az illető, beoltják vele, ha viszont nem jó neki, akkor „megnyugtatjuk, hogy ezzel nem esett ki a beoltandók sorából”, és majd értesítik, ha lesz olyan oltóanyag, amilyet szeretne.

Forrás: MTI