A JEGYMI-ben mintegy 90 sajátos nevelési igényű diák tanul. Őket, illetve a józsefvárosi és belső pesti iskolák diákjait a Tolnai Lajos utcai iskola utazó gyógypedagógusai látják el. A mintegy 40 szakember modern munkakörnyezetben vághat neki az új tanévnek, ugyanis két új, tágas termet alakítottak ki számukra az intézmény tetőterében. A beruházásról Jenei Andrea intézményvezető és Venterné Balogh Angelika, az utazó gyógypedagógusok intézményegységvezetője beszélt a Hírnyolcnak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Korábban szűk szobán osztoztak a gyógypedagógusok

A korszerűsítés két okból volt fontos és esedékes.

–Egyrészt korábban két nagyon szűk szobán osztoztak a gyógypedagógusok, másrészt szükségük volt a plusz termekre, mert idén egyel több osztály indult. Ráadásul az utolsó két évfolyamot bontani is kell. A tetőtér eddig kihasználatlan volt, ezért itt alakították ki a gyógypedagógusok bázisát. Új falakat kellett húzni, valamint új nyílászárókat is beépítettek. Megcsinálták a padlózatot, kiépítették a gépészetet – a villamos vezetékeket, valamint hűtő-fűtő berendezéssel látták el a termeket. Emellett az egyik termet mozgatható válaszfallal ketté lehet bontani–taglalta Jenei Andrea intézményvezető.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Bázisintézmény is lett az JEGYMI

Hogy pontosan milyen munka zajlik majd itt, arra Venterné Balogh Angelika adta meg a választ.

–Tulajdonképpen immár hetedik éve, hogy az Oktatási Hivatal bázisintézményeként is működünk. Ez azt jelenti, hogy fővárosi és pest megyei kollégák érkeznek hozzánk integrációval kapcsolatos továbbképzésekre, akár befogadópedagógusok, vagy hasonló intézmények pedagógusai, mint amilyen a miénk is. Nekik tartunk rendszeres programokat, illetve ide kerülnek a gyógypedagógusok munkaállomásai is – ecsetelte az utazó gyógypedagógusok intézményegységvezetője.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Általános iskolai tagozat autista gyerekeknek

A padlástér felújításával, új távlatok nyílhatnak.

–Ha így maradunk, akkor optimális méretű a hely – vette vissza a szót Jenei Andrea, hozzátéve: ha viszont szeretnénk az autistáknak egy általános iskolai tagozatot indítani, ahhoz van még egy padlásterünk. Ígéretet kaptunk, hogy azt is felújítják. A beruházás bruttó 62 millió forintba került, amit az állami fenntartású Belső Pesti Tankerületi Központ finanszírozott.