A járványügyi védekezés parlamenti hátterét a Fidesz-KDNP-nek kell megteremtenie – hangsúlyozta Kocsis Máté, mert a koronavírus-járvány első hullámának szomorú tapasztalata az volt, hogy a baloldali pártokra nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben. Tavasszal nem szavazták meg a baloldali pártok a védelmi intézkedéseket, nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, kamuvideókkal próbálták lejáratni a magyar egészségügyet, és külföldön rágalmazták Magyarországot – mondta Kocsis Máté. „Ha parlamenti döntéseket kell majd hoznunk (…), akkor csak magunkra számíthatunk, a Fidesz-KDNP-n fog múlni, hogy sikeresen tudunk-e védekezni a járvány elleni védekezés második hullámában is” – fogalmazott. A frakcióvezető kifejtette: a nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az emberek azt várják, a koronavírus-járvány második hullámát másként kezelje a kormány, mint az elsőt.

Magyarországnak működnie kell, a munkahelyeket meg kell védeni – ez áll a gazdasági intézkedések középpontjában –, és biztosítani kell az iskolák, óvodák működésének feltételeit

– hangoztatta Kocsis Máté, hozzátéve: folyamatosan várhatók kormánydöntések, szektorális intézkedések. Arról is beszélt, hogy az Országgyűlésnek szintén működnie kell, így a parlament a szokásos kéthetes ülésezési rendben végzi majd munkáját, és meg fogják teremteni a lehetőséget, hogy a Ház a lehető leggyorsabban tudjon döntéseket hozni.

A teszteken ne nyerészkedjenek

A koronavírustesztek hatósági árassá tételét Kocsis Máté úgy kommentálta: nem a járvány időszaka az, amikor a teszteken bárkinek nyerészkednie kellene. A politikus mindenkitől azt kérte, tartsa be a védekezési szabályokat, és ne támadásnak vegye őket.

A Parlamentnek is működnie kell

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője elmondta: hétpárti egyeztetés volt az Országgyűlés működéséről, és úgy tűnt, egyetértés van abban, hogy a biztonsági szabályok betartása mellett, de a tavaszihoz hasonló módon, működnie kell a parlamentnek.

Kiemelt feladat az idősek védelme

Külön kiemelte az idősek védelmét, az ennek érdekében a szociális intézményekre és kórházakra elrendelt intézkedéseket. Úgy látják, hogy a magyar kormány az első hullám során eredményesen védekezett, ezt mutatják a számok is. a KDNP által eddig benyújtott, kezdeményezett javaslatokat, és folyamatosan egyeztet a frakció tagjaival. Az őszi ülésszak alatt igyekeznek még nagyobb aktivitást mutatni, a családok támogatását még eredményesebbé tenni, illetve a teremtett világ védelmét is kiemelten megjeleníteni. Ugyanakkor most elsődleges a járvány elleni védekezés – rögzítette Simicskó István.

Télre várják a második hullám tetőzését

Kocsis Máté szintén kérdésre elmondta, a második hullám tetőzése télre várható. Az ősz és a tél el fog menni a járvány elleni védekezéssel – mutatott rá. Megjegyezte: ez a szakemberek becslése, ami változhat. A járvány most nagy mértékben a 40 év alattiaknál van jelen, arra kell nagyon vigyázni, hogy az idősek közé minél kevésbé törjön be.

Újabb koronavírus-törvény, rendkívüli jogrendre vonatkozó jogszabály megalkotása most nem indokolt, a rendelkezésre álló jogszabályok most megfelelőek – közölte.

Együttműködés a fővárossal?

Kocsis Máté arról, hogy milyen együttműködésre számít a főváros vezetésével a járvány második hullámakor a gazdasági hatásokat enyhítendő, azt mondta: Budapest vezetése egyfajta Facebook-önkormányzást folytat, amiből egy kormányellenes testtartás olvasható ki. Ráadásul arra sem hajlandók, hogy nyugati példákat, például a római, bécsi intézkedéseket megnéznék. Egyetlen olyan intézkedés sincs, ami a budapesti vállalkozások pénzügyeit segítené, ugyanakkor, ha van önkormányzat, amelyiknek pénze van, az a fővárosi – közölte. Megjegyezte: Karácsony Gergelynek szolidaritás a kampányban van, bajban nincs. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy szeretnék, ha Karácsony Gergely főpolgármester is segítene a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került fővárosi vállalkozásoknak, miután Budapestnek rendelkezésére áll mintegy 100 milliárd forintnyi állampapír.

Zárás 23 órakor

Arra a felvetésre, miért 23 órakor kell bezárniuk a szórakozóhelyeknek, Kocsis Máté azt válaszolta: egy szórakozóhelyen 23 óra körül már nehéz betartani a járványügyi előírásokat.