Az Egyszülős Központ idén márciusban hirdetett – másodjára – pályázatot a Páratlan Szülő Díjra, amelyre olyan szülőket lehetett jelölni, akik egyedül és másoknak példát mutatva nevelik gyermeküket. Nyolc kategóriában adtak át díjakat; az év páratlan anyukájának, apukájának, nagyszülőjének, dédszülőjének, nagycsaládos szülőjének, közösségi szülőjének, különlegesen nevelő páratlan szülőjének, továbbá a minisztérium különdíjazottjának. A díjazottak között volt Varga Gábor is, aki nemcsak egyedül neveli sérült gyermekét, hanem egy egész napközit létrehozott Józsefvárosban a sérült gyermekek számára.

A Baross utcai Fellegvár Napközi közösségi összefogásnak – és Józsefváros előző vezetésének – köszönhetően jött létre 2019-ben.  

Kormányzati segítség az egyszülős családoknak

A gyermekeiket egyedül nevelők nap mint nap azért tesznek, hogy gyerekeik, unokáik, dédunokáik teljes életet élhessenek és boldogan nőhessenek fel – hangoztatta Novák Katalin. Közölte, a nemzetközi szinten is egyedülálló Üllői úti Egyszülős Központhoz hasonló intézményt nyitnak meg jövőre Budán is, amely újabb találkozási pontot, kapaszkodót jelent azoknak, akiknek közösségre, segítségre, támogatásra vagy iránymutatásra van szükségük.

Kitért arra is, hogy várhatóan kedden fogadja el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami az érintettek számára megkönnyíti majd a megelőlegezett tartásdíjhoz való hozzájutást. Ugyancsak az egyedül nevelők életét könnyítő intézkedések között említette, hogy jövőre 50 ezer forintra emelik az árvaellátás minimumát. A miniszter arról is beszélt, túl kell lépni azon a szemléleten, hogy a kétszülős családokban folyamatosan minden rózsaszín és könnyű, vagy, hogy az egyszülős családokban minden sötét és nehéz; szerinte bármelyikben lehetnek szép és boldog pillanatok.

Elismerések azoknak, akik kettő helyett állnak helyt

Az egyszülősség nem értékrend, politikai hovatartozás, vallás vagy bőrszín kérdése, hanem egy élethelyzet, amit meg kell oldani, és amit a legtöbben csodálatosan meg is oldanak napról napra – hangsúlyozta Nagy Anna. A központ vezetője azt mondta, a díj azoknak szól, akik napi 48 órát dolgoznak, mert két szülő helyett teszik, és még akkor is tudnak mosolyogni, amikor nehéz, hiszen szülőként a legszebb dolgot teszik, gyereket nevelnek.

Az Üllői úti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson és közösséget adjon azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. A központ létrejöttét a Fidesz-KDNP vezette akkori Józsefvárosi Önkormányzat 11,5 millió forinttal támogatta.