Kezdetét veszi az országos rendszeres koronavírus-tesztelés

Bányai Rudolf | 2020. 11. 20. – 13:02

Az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára rendszeres koronavírus-teszteléséről döntött a kormány a múlt héten. November 20-án a szociális dolgozók szűrésével elindult az országos szűrőprogram. A fővárosban 43 ezer embert érint az intézkedés, a kormányhivatal az ehhez szükséges tesztek kiszállítását megkezdte.  

© Fotó
Sára Botond Facebook-oldal

Az országos rendszeres koronavírus-tesztelés elsőként a szociális intézményekben indul pénteken – jelentette be egy nappal korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni.

A miniszter közlése szerint a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. Mint mondta: az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott közösségi oldalán megosztott videójában elmondta: Budapesten mintegy 43 ezer nevelési-oktatási és szociális intézmény dolgozójának a rendszeres koronavírus szűrése kezdődik el a mai napon, elsőként a szociális intézményekben dolgozók szűrésével. Hozzátette: a Fővárosi Védelmi Bizottság a kormányhivatal embereivel felkészült ennek végrehajtására.

Országosan 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató. A csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell majd vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek – ismertette a miniszter.

Forrás: MTI, Sára Botond Facebook-oldal

Rovat