Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 2-án, 11 órakor kezdi meg munkáját – írta határozatában Áder János köztársasági elnök. Az államfő ekkor tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, aki a parlamentáris szokások szerint a választást megnyerő párt, pártszövetség listavezetője. Így akár már május 2-án ötödik alkalommal választhatják meg Orbán Viktort kormányfőnek, amelyhez a képviselők több mint felének szavazata szükséges.

A törvényhozás megbízatása is az alakuló üléssel kezdődik és a következő, a 2026-os választást követő Országgyűlés megalakulásáig tart.

Az április 3-ai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Az új kormány megalakulása leghamarabb május végén várható – mondta Orbán Viktor április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján.