Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség, hétfőn többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értétékeket mérhetnek, délután pedig akár 37 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Ennek megfelelően hőségriasztás lép életbe, amelyet akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken kiadott közleményében.

Tanácsok a hőség idejére

  • Akik szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt ajánlják, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
  • Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
  • Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Mint megjegyezték: ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az NNK és az OKF közös közleményében kitértek arra is, hogy a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. A jelenlegi prognózis szerint kedden érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség.

Forrás: MTI