Budapesti viszonylatban Józsefvárosban volt a legtöbb lakástűz 2021 első kilenc hónapjában – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából.

Az összesítés szerint az év harmadik negyedévében ugyan kevesebb ilyen eset fordult elő, mint az első két negyedévben, de így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az összes tűzzel érintett ingatlanból mindössze hétben volt füstérzékelő, pedig az ilyen eszközök hasznosságát jól mutatja, hogy ahol volt ilyen berendezés, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt. A füstérzékelő már a tűz kialakulásakor jelez, ilyenkor pedig még van idő cselekedni, esetleg a kisebb tüzet eloltani, de a tűzoltókat is hamarabb lehet értesíteni, akik így több életet is meg tudnak menteni.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már 48 ember veszítette életét lakástűzben, csak az elmúlt negyedévben hatan. Budapesten, Nagymaroson, Győrött, Debrecenben, Nagyatádon és Taranyban is holttestet találtak az oltást végző tűzoltók. A tűzoltók 422 ember életét mentették meg és 413 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt.

Az összes esetet alapul véve átlagosan 36 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók eloltsák az égő ingatlanokban pusztító lángokat. A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott, 1880 tüzet öt perc alatt megfékeztek. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3200 munkaórára volt szükség, összesen 9982 tűzoltóautót riasztottak.