A járványveszély miatt idén elmaradnak a fesztiválok

Bányai Rudolf | 2020. 07. 30. – 13:33

A járvány második hullámára készül a kormány, ezért úgy döntöttek, hogy az 500 fő feletti zenei rendezvények továbbra sem tarthatók meg. Ez azt jelenti, hogy az idei fesztiválok elmaradnak. Gulyás Gergely a korlátozások fenntartásáról azt mondta: a cél, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.

© Fotó
MTI/Mohai Balázs

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a második hullám megelőzésére kell fókuszálni.

Gulyás Gergely azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat augusztus 15. után is fenntartják – mondta.

A miniszter közölte, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A forrás egy részét kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánják.

Emelnék a postások bérét

A kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a postánál megvalósulhasson a béremelés. A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak, mint a koronavírus előtti hónapokban, és a Magyar Posta veszteséges cég. Ugyanakkor a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat.

© Fotó
MTI/Máthé Zoltán

Mivel veszteséges vállalatról van szó, béremelés csak akkor lehetséges, ha az Európai Bizottság ehhez hozzájárul. Ezért még csütörtökön levelet intéznek a testülethez a béremelés érdekében. Ennek mértékéről egyeztetnek a szakszervezetekkel, és biztos benne – mondta Gulyás Gergely –, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, hogy Brüsszel is jóváhagyja-e.

Magyarország jól kezeli a járványt

A kormány elemezte a járványügyi helyzetet, ezek alapján Magyarország a vírust legjobban kezelő országok között volt az első hullám megjelenésekor. Európa legtöbb országában azonban romlik a járványhelyzet. A Balkánon különösen rosszak az adatok. Nyugat-Európában kevésbé drámai a járvány alakulása, de ott is növekedő a tendencia. Néhány országban eredményes a védekezés. Horvátországban például az utóbbi kilenc napban csökkent az aktív fertőzöttek száma. A néhány pozitív példa ellenére nem ez jellemző a környező országokra.

Forrás: kormany.hu

Rovat