Megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbér és szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) jelentős megemeléséről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – tájékoztatta az MTI-t az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az alku eredményeképpen 2021 januárjától a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedik. Ezzel 2022-től a minimálbér magasabb lesz, mint a baloldali kormányzás utolsó évében, 2010-ben a magyarországi átlagkereset – hangsúlyozta közleményében az ITM. A 2010-hez képest duplájára emelkedő minimálbér és garantált bérminimumról szóló megegyezés részleteinek kidolgozása még folyamatban van, a jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják a felek.

Az ITM közleménye arra is kitér, hogy a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják.

A megállapodás-tervezet szerint a kormány a mindenkori termelékenység, versenyképesség és gazdasági növekedés függvényében, a költségvetés teherbíró-képességére tekintettel folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását.