A második világháború során 1942–1945 között több mint egymillió ember halt meg az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban. Az ENSZ közgyűlése tizenkilenc évvel ezelőtt nyilvánította január 27-ét A holokauszt áldozatainak emléknapjává. A józsefvárosi fidesz néma főhajtással és koszorúzással emlékezett meg az áldozatokról a Fiumei útnál lévő Munkaszolgálatosok emlékműnél.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Dan Reisinger magyar származású, Izraelben élő grafikus- és képzőművész által tervezett emlékművet 2016-ban avatták a magyar kormány támogatásával. A helyszín sem volt véletlen, ugyanis – mint azt Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke mondta korábban – örök emléket állít azoknak, akik ezen az útvonalon vonultak a halálba, a bizonytalan jövőbe.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Új zsidó reneszánsz van Magyarországon, és a magyar állam büszke arra, hogy hozzájárulhat ehhez – ezt már Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondta pénteken a Holokauszt Emlékközpontban. „Az emléknapon egy olyan európai tragédia áldozatai előtt tisztelgünk, melynek sajnos Magyarország is részese volt. A sajátjainkra emlékezünk. Emlékezni kell! A hősök és áldozatok nyugodjanak békében, emlékük áldott legyen!” – fogalmazott a miniszter.