Elrendelte a bíróság annak a három antifának a letartóztatását, akik járókelőket vertek agyba-főbe Budapest utcáin, csupán azért, mert azt gondolták róluk, hogy jobboldali kötődésűek – derült ki február 15-én a Fővárosi Főügyészség közleményéből. A negyedik társukkal szemben az ügyészség bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Hátulról, csoportosan támadtak az antifák

A fent nevezett személyek részt vettek abban a támadássorozatban, amelyben szélsőbaloldali antifák csoportosan megvertek békés járókelőket. A rendőrség négy ilyen esetről tud, amelyben 6-8 antifa viperákkal, ólommal bélelt kesztyűvel, gázspray-vel felfegyverkezve hátulról támadtak rá egyedül, vagy párban sétálókra. Az elfogott támadók német, olasz és magyar állampolgárok, az erőszakos módszereik pedig nem ismeretlenek Európában, ahol egyre több ilyen cselekedetet hajtanak végre.

Jámborék kiengedték az antifa szellemét a palackból

És, hogy mi köze ehhez Jámbor Andrásnak? Nos, a balhézó külföldi antifákat hasonló gondolkodású hazai társai invitálták meg A becsület napja elnevezésű történelmi emléktúra ellen tüntetni. A tüntetést a Szikra mozgalom és a Mérce nevű portál, illetve annak aloldala, a Tett is bőszen propagálta, támogatva azt. Jámbornak pedig mindössze egy kurta elhatárolódó Facebook-bejegyzést tett a témában, azóta Józsefváros képviselője igyekszik minden mással elterelni a figyelmet az ügyről és az ő, illetve az antifa kapcsolatáról.

Jámbor ott bábáskodott a hazai antifa születésénél

Hogy miért? Arra a Pesti Srácok derített fényt, ugyanis Jámbor ott bábáskodott a hazai antifa születésénél, és ezt még 2015-ben maga mondta el a HVG-nek egy interjúban.

„A Mérce antifasiszta blognak indult, egy jó barátommal a Mandiner és a Konzervatórium mintájára akartunk csinálni valami hasonlót, csak baloldalit – meséli Jámbor András, a Kettős Mérce (KM) egyik alapítója, a blognak a 2008-as indulás óta egyetlen állandó szerzője”

áll az ominózus HVG-írásban. A Mérce – amelynek Jámbor 2019-ig főszerkesztője volt – az idők során túlnőtte antifa-voltát, de nem szűnt meg az antifa szócsöve lenni. Számos írásukban teret adtak annak.

S ne feledjük azt sem, hogy Jámbor neokommunista mozgalma, a Szikra alapító tagjai között hemzsegnek az egykori és jelenlegi mércések. Ebből a szemszögből vizsgálva az sem lehetett véletlen, hogy a Szikra legutóbbi provokatív megmozdulásai nem voltak mentesek az agressziótól. A Szent Korona Rádió pedig tudni véli, hogy az egyik magyar antifa támadó D. Krisztina, akinek a közösségi oldala a Szikra Mozgalom, illetve Jámbor András bejegyzésivel van tele, sőt, valószínűleg a szervezet tagja.

Kérdések sorozata merült fel

A Józsefvárosi Fidesz közleményben vonta kérdőre a kerület országgyűlési képviselőjét. A kormánypárt helyi szervezete azt szeretné tudni:

  • Milyen szerepe volt Jámbornak a külföldi antifák Magyarországra utaztatásában?
  • Részt vett-e az agresszív szélsőbaloldali provokátorok magyarországi tevékenységének koordinálásában?
  • Az általa vezetett Szikra mozgalom milyen segítséget nyújtott a külföldi antifáknak?
  • Volt-e tudomása arról, hogy az ide érkező anarchisták erőszakos támadásokat készülnek elkövetni?
  • Jámbor András washingtoni útja és a hétvégi véres események között van-e valamilyen összefüggés; a Szikra Mozgalom, a Mérce és Tett hírportál kapott-e amerikai támogatásokat és ha igen, milyen összegben?